EQ Teszt

Az érzelmi intelligencia mérése egyre nagyobb hangsúlyt kap nemcsak a vezetők, de a munkavállalók körében is. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy munkatárs mennyire érzékeny, milyen érzelmekre van kiélezve, milyen érzelmek a komfortzónái, s mely érzelmi rutinjai határozzák meg ösztönös reakcióit a mindennapi életben.

EQ tesztünk különbözik az általában kézen forgó tesztektől, más a struktúrája, s sokkal több mindent tudunk meg belőle, mint gondolnánk. Az egyes emberek érzelmi mintázata mellett a teszt választ ad arra a kérdésre, hogy kit mely érzelmén keresztül lehet motiválni, kinek milyen érzelem a komfortzónája, mi ad, s mi vesz el tőle energiát a mindennapokban.

Választ kapunk arra, hogy egy átlagos reakciónál milyen érzelmei fognak dominálni, s az milyen hatással lehet a környezetre. Emellett a csoportban való viselkedése, elfogadottsága, vezetői alkalmassága is megmutatkozik valakinek a teszteredményben.

Nemcsak az érzelmi mintázat rajzolódik ki a grafikonon, hanem az is, hogy ez milyen energiát biztosít a dolgozónak napi szinten – amely a terhelhetőség és a vezetői attitűd miatt is nagyon fontos.

A teszt kimutatja, hogy kik az energiavámpírok, s milyen módon szívják el a környezetüktől az energiát, kik azok, akik bomlasztanak, s a közösség rákfenéi, s kik azok, akik állandó ellenállók.

Ennek a tesztnek a kiértékelése a kitöltő felé teljesen más információkat tartalmaz: a mintázat alapján lehet következtetni meglévő, vagy várható betegségekre (mint amilyen pl. A magas vérnyomás, a gyomorfekély, s nagyon jó időben és arányban ki tudjuk szűrni a kettes típusú cukorbetegséget is, annyira jellemző a mintázata.

Így mind a munkáltató, mind a munkavállaló rengeteget profitál a tesztből, különösen a validált, mélyinterjúval kiegészített változatból. Hosszú távon segít abban, hogy a munkavállaló jobban érezze magát, vagy időben változtasson, s megőrizze egészségét, a munkáltató pedig tudja, hogyan tudja könnyen beilleszteni abba a csoportba, amelyikbe szeretné, illetve mire kell vigyáznia a dolgozóval kapcsolatosan, hogy mire érzékeny, s milyen módon tudja a legkönnyebben motiválni.

Ha ennek segítségével vezetünk egy céget, a munkahelyi légkör és a jókedv a legkisebb eredmény, amit elérhetünk. Hatalmas energia szabadulhat fel egy olyan csapatban, amely képes az érzelmek miatti konfliktusok hatékony és végleges feloldására: megugrik a csapat kreativitása, klasszisokkal jobb lesz a hozzáállás, s mérhetően magasabb a tevékenység. Egyáltalán nem mindegy, hogy szeretnek-e bejárni a dolgozók, vagy sem dolgozni: a folyamat ha kiegészül egy érzelmi intelligencia fejlesztéssel, vagy az érzelmi skálán való mozgást megtanító képzéssel, amely segít saját és mások érzelmeinek kezelésében, a csapatösszetartó erő jóval nagyobbá válik, megnövelve a lojalitást és a hatékonyságot egyaránt.