Összegezzünk – kicsit másképp…

Mindenki ismeri Seneca-t, ha mást nem is, ezt minden cégvezető tudja: „Semmilyen szél nem kedvező annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart” …., de sajnos még nem mindenki jutott el oda, hogy tudatosan és szakszerűen tervezze meg az új üzleti évet. 

Sokan azt hiszik még mindig, hogy a tervezés egy szám, a stratégia pedig egy Excel tábla –  nos, ki kell ábrándítanom őket ebből a tévhitből: az ennél jóval alaposabb, átgondoltabb, sokoldalúbb. 

Január elején megszokott, hogy mindenki újult energiával vesekedik neki az új évnek. Nem szabad azonban a tervezés nulladik fázisáról sem elfeledkeznünk: mielőtt nekilátnánk nagy elánnal az új megálmodásához, nem árt, ha végiggondoljuk az előző évet, hogy egészen pontosan tisztában legyünk azzal, hogy honnan indulunk, mert minden év csak annyiban haladás a számunkra, amennyit önmagunkhoz képest fejlődtünk, s amennyit a cégünk önmagához képest teljesített –  a meghatározott piaci körülmények és változások közepette.  

Így hát egy kis múltbeli utazásra invitállak téged, hogy tudatosan össze tudd szedni, milyen is volt a tavalyi év – de most ne a rutinjaid vezessenek, mozdulj kicsit ki a komfortzónádból, s nézd kicsit másképp a dolgokat. Tedd fel magadnak a kérdéseket mint embernek, mint vezetőnek a csapatod élén, s mint cégvezetőnek. Ezzel a kis ujjgyakorlattal nyilvánvalóvá válnak a preferenciáid, s azonnal jól láthatóvá válnak azok a területek, amelyekre nem fordítottál elegendő figyelmet, vagy amelyek nem voltak lényegesek s a számodra. 

Ne feledd, minden kérdést, amelyet felteszel magadnak, 3 területen válaszold meg – változtatva ezzel kicsit a nézőpontodat: 

  • magánemberként
  • csoportvezetőként
  • cégvezetőként

Amilyen eredménnyel számolhatsz: 

  • fókuszok a tavalyi évben
  • milyen területeket hanyagoltál el (nézz utána, hogy miért tetted)
  • mi az, ami nem tetszik most, s milyen konklúziókat tudsz levonni ebből
  • mit tudsz ebből felhasználni, milyen előre meghozott döntéseid fakadnak ezekből, melyek azok, amik építenek, s min érdemes változtatni? 

S ha mindezzel készen vagy, akkor hajrá, kezdődhet az új év megtervezése.