TÉR- Teljesítményértékelési rendszer

A teljesítményértékelés az alkalmazottak teljesítményének javítását, képességeik feltárását és azok – fejlesztését célozza, szem előtt tartva a konkrét szervezeti célok megvalósulását. 

A folyamat ennél fogva magában foglalja a szervezeti célok megismerését, valamint a munkavállalók képességeinek, hozzáadott értékeinek beazonosítását személyes interjúk, esetenként kérdőívek segítségével.

A munkaköri értékek megismerését követően a szervezeti célokkal összhangban kompetenciamátrix elkészítése, a fő teljesítménymutatók meghatározása történik, amennyiben szükséges, a munkaköri leírások, és/vagy a szervezeti ábra átalakításával.

A teljesítményértékelési rendszer ezen túl alapját képezheti a javadalmazási rendszer kialakításának is, melynek köszönhetően növelhető a munkatársak motivációja egy olyan értékelés alapján, amely igazságos, mindenki számára elfogadható, így könnyen bevezethető és egyúttal fenntartható is.

A teljesítményértékelési rendszer kialakítása a Megbízott feladata, annak bevezetése és nyomon követése (értékelés) a szervezeten belül a Megbízó feladata.

A HR és KKV szektorban eltöltött eddigi szakmai tapasztalataink alapján elmondható, hogy a szervezetek (és a munkavállalók is) sok esetben „nyűgnek” élik meg a teljesítményértékelési rendszerek (TÉR) használatát, holott, ha tisztában vagyunk ennek előnyeivel és ezt megfelelően kommunikáljuk a dolgozók felé is, egy nagyon pozitív élményt és szorosabb kapcsolatot, jobb együttműködést építhetünk ki a munkavállalók és a vezetőség között.

A cég hatékonyságának növeléséhez elengedhetetlen, hogy vezetőként tudjuk azt, hogy mely területeken találhatunk alacsonyabb teljesítményt, hol szükséges beavatkozás. A gyengébb pontok beazonosításával nemcsak az optimálisabb működésre nyílik meg a lehetőségünk, de képesek leszünk akár egyéni fejlesztési, képzési terveket, jövőképet biztosítani dolgozóinknak, növelve ezzel a lojalitást és motivációt.

A motiváció emeléséhez azonban sokszor az is elegendő, ha a munkavállaló megfelelő visszajelzést kap a vezetőség, a felettese részéről: a TÉR tökéletes lehetőséget ad erre (is), hiszen a folyamat szerves és elválaszthatatlan részét képezi a visszacsatolás, ami különösen hatékony, ha a kommunikáció kétoldalú!

Az említett példákból is láthatjuk, hogy a TÉR nagyon sokoldalúan tud alapot biztosítani a fejlődésre, melyet cégvezetőként kár lenne nem kiaknázni és a céljaink elérésére fordítani. 

Szeretne átfogó képet kapni vállalkozásáról? Ne habozzon! Töltse ki MOST ingyenes vállalkozáselemzési tesztünket: